10 cech dobrych pojemników do warzyw

Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są polskie warzywa sezonowe. Niedługo będziemy cieszyć się smakiem nowalijek. Chrupiące marchewki, rzodkiewki, młode ziemniaki, sałata, pomidory, szczypiorek, buraki, koperek, kalafior, młoda kapusta i inne warzywa, są zawsze oczekiwane z utęsknieniem. Mają wiele wartości odżywczych, wyjątkowy smak i zapach, a przy tym wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dostarczają nam wszystkich witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Dodatnio wpływają również na stan skóry, włosów i paznokci. Zapobiegają wielu chorobom: układu krążenia, cukrzycy, miażdżycy, nowotworom, otyłości. Warzywa są bogate w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny w prawidłowym procesie trawienia. Codzienne spożywanie warzyw wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Polskie warzywa są najzdrowsze, więc korzystajmy z nich przez cały rok. Musimy je odpowiednio przechowywać, ponieważ są nietrwałe. Zachodzą w nich zmiany jakościowe i ilościowe. Warzywa psują się i wysychają, dlatego musimy je przechowywać w odpowiednich warunkach oraz pojemnikach na żywność, żeby utrzymać smak, zapach, a przede wszystkim zapobiec tworzeniu się pleśni.

Przechowywanie warzyw.

Nowalijki są najsmaczniejsze, ale nietrwale. Nie kupujemy ich na zapas, bo się szybko psują. Poza tym mamy je dostępne codziennie na rynkach, więc gromadzenie ich mija się z celem. Jeśli chcemy zabiec zepsuciu, wystarczy przechować je w lodówce, owinięte wilgotną ściereczką. Nie trzymamy w foliowych woreczkach. Nie tylko nowalijki, ale wszystkie warzywa musimy odpowiednio przechowywać. Pamiętajmy, że potrzebują dostępu powietrza. Do przechowywania warzyw firma Palbox ma w ofercie specjalne pojemniki, które wydłużają przydatność do spożycia. Warzywa przechowamy w pojemnikach siatkowych, drewnianych, metalowych i z tworzywa sztucznego oraz w opakowaniach kartonowych. Do transportu warzyw musimy używać również odpowiednich pojemników. Jeśli chcemy przechować warzywa w chłodni, magazynie czy w piwnicy, musimy zapewnić odpowiedni dopływ powietrza warzywom. Sprawdzą się skrzynki, skrzynie i skrzyniopalety, z siatkami, czy otworami w ścianach, gdyż zapewniają dobrą wentylację. Odpowiednio dobrany pojemnik do transportu i przechowywania warzyw i sprawi, że dłużej zachowają one świeżość.

10 cech dobrych pojemników do warzyw.

  1. Segregacja warzyw – pozwalają oddzielić produkty, trwalsze od szybciej psujących się
  2. Utrzymanie porządku – nie mamy bałaganu, zawsze jest czysto w pojemnikach
  3. Dopływ powietrza – warzywa nie psują się, mając dostęp do tlenu. Odpowietrzniki zapewniają ruch powietrza.
  4. Brak dostępu do światła słonecznego – warzywa tak przechowywane, nie kiełkują i nie zielenieją
  5. Zachowują jędrność – warzywa są zawsze świeże.
  6. Antybakteryjne – nie musimy obawiać się, że warzywa zaczną robaczywieć
  7. Wydłuża ich okres przydatności do spożycia – marchew, pietruszka, buraki, czosnek, ziemniaki, cebula itp. mają dłuży okres przydatności. W pojemnikach możemy je przechowywać bez problemów całą zimę
  8. Umożliwiają suszenie – warzywa, które będą suszone w odpowiednich warunkach, nie stracą na swoich wartościach
  9. Odporność na płyny – pojemniki są wodoodporne, dzięki czemu warzywa nie przemokną podczas transportu, czy przechowywania
  10. funkcjonalne i estetycznie – mają wiele zastosowań i zawsze doskonale się prezentują w spiżarni lub w piwnicy.

 

Musimy wybrać odpowiednie pojemniki dla danej grupy warzyw, a następnie ustawić je w chłodnym i suchym miejscu. Tylko w ten sposób, mamy gwarancję dłuższej przydatności spożycia, przy zachowaniu smaku i aromatu warzyw. Ważne jest również ułożenie warzyw w pojemnikach. Nie przechowujemy uszkodzonych warzyw, więc przed ułożeniem do pojemników, powinniśmy sprawdzić produkty.

10 cech dobrych pojemników do warzyw
google logo
instagram logo
pinterest logo
goldenline logo
allegro logo
linkedin logo